Recepten 

Home ] De Boerderij ] Nieuws ] Fotos ] Productie Proces ] [ Contact & Route  ] [ Geitenmelk is gezond ] [Recepten] Links ]

Recepten met Poitevine geitenkaas:
Spinaziesalade met tomaatjes, pijnboompitten en Poitevine
Bietensalade met rucola en Poitevine
Pasta met pompoen, prei en Poitevine
Filodeeg buideltje met linzen, balsamico-uien en Poitevine
Hartig appeltaartje

Spinaziesalade met tomaatjes, pijnboompitten en Poitevine

Voor 2 personen:

2 handjes           Jonge spinazie

1 eetlepel           Witte wijnazijn

1 theelepel          Honing

3 eetlepels          Olijfolie

250 g                 Kerstomaatjes

2 eetlepels          pijnboompitten

                       Poitevine

                          Peper, zout

foto spinzaziesalade

Bereidingswijze

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en laat afkoelen.

Meng de azijn met de honing en wat peper en zout. Klop, als de honing is opgelost, de olijfolie erdoor.

Was en droog de spinazie.

Snijd de kerstomaatjes in tween.

Snijd de Poitevine in partjes.

Meng de dressing door de spinazie. Verdeel de spinazie over twee borden.

Verdeel de tomaatjes, Poitevine en pijnboompitten erover.

Wijnadvies: stevige ros, bijvoorbeeld van de cinsault-druif uit Zuid-Frankrijk.


Bietensalade met rucola en Poitevine

Voor 2 personen:

200 g                  Rode bietjes

1 theelepel           Mosterd

1 eetlepel             Balsamico-azijn

2 eetlepels           Olijfolie

75 g                    Rucola

10                       Walnoten

                        Poitevine

Bereidingswijze 

foto van een bietensalade met poitevine

Rooster de bietjes: was de bietjes, vet ze in met wat olijfolie en pak ze in aluminiumfolie in. Leg in een ovenschaal in de oven gedurende 1,5 2 uur bij 200C. Alternatief: kook de bietjes in 1-2 uur gaar.

Laat de bieten afkoelen en pel ze en snijd ze in stukken.

Pel de walnoten.

Meng voor de dressing de balsamico-azijn met de mosterd en voeg al roerende de olijfolie toe.

Verdeel de rucola over de borden en besprenkel met wat dressing. Hussel een beetje om zodat de dressing goed verdeeld wordt.

Verdeel de bietjes over de rucola.

Verdeel de rest van de dressing erover.

Snijd de kaas in puntjes en verdeel die over de salade.

Strooi de walnoten erover.

Lekker met geroosterd brood.

Wijnadvies: licht zoete witte wijn, bijvoorbeeld van de pinot blanc-druif uit de Elzas.


Pasta met pompoen, prei en Poitevine

Voor 2 personen:

500 g              Pompoen

1                     Prei

100 ml            Roomculinair

200 g              Pasta (penne)

                     Poitevine kaasje

                        Olijfolie

                        Peper, zout

 

pasta met poitevine

Bereidingswijze

Snijd de pompoen in schijven. Verwijder het zaad, de zaadlijsten en de schil. Snijd de pompoen in kleine blokjes.

Snijd de prei in dunne ringen.

Bak de pompoenblokjes in 1 eetlepel olijfolie op middelhoog vuur bruin en gaar (ongeveer 15 minuten).

Kook intussen de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verkruimel de kaas.

Voeg, als de pompoen gaar is, de preiringetjes toe en bak even mee.

Giet de pasta af en roer door het pompoenmengsel.

Meng de room erdoor. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de pasta over de borden en strooi de Poitevine erover.

Wijnadvies: volle, fruitige rode wijn bijvoorbeeld van de syrah-druif uit Zuid Frankrijk of de primitivo-druif uit Itali.

 

Filodeeg buideltje met linzen, balsamico-uien en Poitevine

Voor 2 personen:

 4 vellen           Filodeeg (diepvries)

200 g              Gekookte linzen (blikje)

2                     Uien

1 eetlepel         Balsamico azijn

                        Olijfolie

                        Boter

                    Poitevine

 

linzenbuideltje

 

Bereidingswijze

Laat het filodeeg ontdooien volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Pel de uien en snijd in dunne ringen.

Smelt 1 eetlepel boter en 1 eetlepel olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak de uien heel langzaam glazig en zacht. Dit duurt ongeveer 45 minuten. Voeg  1 eetlepel balsamico azijn toe en laat het vocht een paar minuten verdampen. Laat afkoelen.

Laat de linzen uitlekken in een zeef.

Snijd de Poitevine in stukjes.

Verwarm de oven voor op 180C.

Leeg een vel filodeeg op het werkblad. Bestrijk dit licht met olijfolie. Leg het andere vel er kruislings overheen. Bestrijk ook dit licht met olie.

Maak van de helft van de linzen een hoopje in het midden van het deeg.

Schep de helft van de uien hierop.

Snijd de kaas in partjes en leg die op de uien.

Vouw het deegpakketje dicht, het moet er een beetje rommelig uitzien. Bestrijk de buitenkant licht met olijfolie.

Maak op dezelfde manier nog een pakketje.

Bak de pakketjes 20-25 minuten in de oven. Let op dat de randjes niet te donker worden. Leg er eventueel wat aluminiumfolie op.

Schep de pakketjes op de borden en serveer eventueel met een paar stoofpeertjes.

 
Wijnadvies: fruitige rode wijn, bijvoorbeeld van de gamay-druif uit Frankrijk.

Hartig appeltaartje

Voor 2 personen:

2                      Plakjes bladerdeeg

1                      Appel, bijv. goudreinet

2 eetlepels        Rozijnen

                     Poitevine

                        Boter

 

hartig taartje

Bereidingswijze

Ontdooi de plakjes bladerdeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verwarm de oven voor op 180C.

Wel de rozijnen in warm water.

Schil de appel en snijd in blokjes.

Knijp de rozijnen uit en doe bij de appelblokjes, roer dit goed door.

Snijd de Poitevine in blokjes van dezelfde grootte als de appelblokjes.

Meng de kaas voorzichtig door de appels en de rozijnen.

Vet twee taartvormpje goed in met boter.

Bekleed de vormpjes met bladerdeeg, snij de randen bij.

Doe het appel/kaas/rozijnen mengsel in de vormpjes.

Bak ongeveer 20 minuten in de oven. Leg de eerste 15 minuten een vel aluminiumfolie losjes over de taartjes. Zo voorkom je dat de kaas te donker wordt.

Wijnadvies: een zoete dessertwijn, bijv. Vin Santo uit Toscane of een glaasje Port.

2006-2010 J.W.T van Laar